Manisa'da Biyoteknik Mücadeleler Hız Kesmeden Devam Ediyor!
Zeytin Sineği’ne karşı biyoteknik mücadele yöntemi olan %3 lük DAP’lı Şişe Asımının Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Manisa'nın Yunusemre İlçesi Maldan Mahallesi’nde Tarla Günü düzenlendi.
DAP’lı Şişe Asımının Yaygınlaştırılması Projesi ile Manisa'nın Yunusemre İlçesi Maldan, Osmancalı ve Türkmen Mahallelerinde 201 üreticiye 1.464 dekar alanda kullanılmak üzere 2 litrelik şişe ve DAP gübresi dağıtımı yapıldı.
Düzenlenen tarla gününde teknik personellerce biyoteknik mücadelenin önemi, tuzakların hazırlanması ve asılması ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar konularında bilgiler verildi.
Tarla gününde konuşan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Zeytin sineği ekonomik olarak en önemli zeytin zararlısı olup meyve etinde zararlı olur. Larva gelişme süresinde çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, yağ miktarının azalmasına, kısmen de yağda asitliğin yükselmesine neden olur.
Zeytin sineğine karşı alternatif mücadele yöntemi olan %3lük DAP’lı şişe asımı ile zeytin sineği zararlısına karşı kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ile mücadele yapılması amaçlanmıştır. Daha az veya hiç ilaç kullanmadan üretim yapılmasının tüketici sağlığı, gıda güvenliği, çevre ve ekolojik dengeye yapacağı katkılar da projenin sağladığı önemli faydalardan biri olacaktır” dedi.
Tarla gününde biyoteknik mücadelede kullanılacak DAP gübresi ile zeytin sineğine karşı kullanılacak karışımın konacağı 2 litrelik pet şişeler üreticilere teslim edildi. Biyoteknik mücadele kapsamında, yapılacak karışımların pet şişelere konularak zeytin dalına nasıl bağlanması gerektiği teknik personellerce aktarıldı.
Kaynak: Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü