Manisa Asma Yaprağına Yoğun Talep Var
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde üzüm ürünleri işleme tesislerinde kadınlar tarafından coğrafi işaretli asma yaprağından yapılan salamura asma yaprağı yoğun talep görüyor.
Manisa’da üzümden elde edilen alternatif ürünler üreticilere ek gelir kapısı oluyor. Bu ürünler yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor. Ege Bölgesinde 30 adet salamura yaprak işletmesi bulunuyor. Türkiye’nin asma yaprak ihracatından yaklaşık 13,5 milyon dolar, yapraktan üretilen sarma ve dolmadan ise 135 milyon dolar ihracat geliri elde ediliyor. Manisa’dan 2022 yılında gerçekleşen yaprak ihracatı 334 tondur.
Salamura asma yapraklarına olan talebin arttığını kaydeden Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, “Salamura asma yaprağı her geçen gün her geçen yıl üreticilere ek gelir kapısı olmaya devam ediyor. Bu sultani çekirdeksiz asma yapraklarımızın en önemli özelliği ince olması. Kendine has bir tadı ve aroması var. Bunun dışında sultani çekirdeksiz dışında ülkemizde narince ve yapıncak üzüm çeşitleri kullanılıyor. Bunların her birinin kendine has bir damak tadı var. Asma yaprağı dediğimiz zaman üç şekilde yapılıyor. Salamura, kuru ve konserve şeklinde yapılıyor. Ama bunun en yoğun şekli salamura şeklinde değerlendirilmesidir. Bunu hazırlamak için yüzde 10 ila 15 arasında tuz konsantrasyonu içerisinde bekletiyoruz. Olgunlaşan yaprakları farklı ambalajlara koyuyoruz, vakumluyoruz. Böylece hem iç piyasaya hem de yurt dışına gönderiyoruz. Yurt dışından yoğun bir talep var. Özellikle ülkemizden yurt dışına giden vatandaşlarımız bu konuda yoğun talepte bulunuyorlar. Alışık oldukları damak tadını orada da değerlendirmiş oluyorlar. Son dönemde yoğun talep olmasıyla birlikte üreticilerimiz asma yaprağından daha fazla gelir elde etmeye başladılar. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız çok fazla. Son dönemde Irak gibi Asya ülkelerine de gönderilmeye başlandı" ifadelerini kullandı.
Verim konusunda sıkıntı yaşanmaması için yaprak alma zamanında yaprak alma alanının yüzde 25’i geçmemesi gerektiğini kaydeden Ünal, “Yapılan çalışmalar sonucunda asmanın toplam yaprak alanı hangi bölümlerde ne kadar olacağı belirlemiş durumdayız. Yaprak alma zamanında yüzde 25 yaprak alanını geçmemiz gerekiyor. Bu alanı geçtiğimiz zaman bu sefer verim konusunda sıkıntı yaşanır. Beslenmeyle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Asma yaprağı geçen yıl coğrafi işaret almıştı. Manisa Sultani çekirdeksiz asma yaprağı adı altında Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından alındı. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak destek verdik. Bundan sonra üretimin tamamı coğrafi işaretli olarak son tüketiciye ulaşacak” dedi.
Kaynak: Cüneyt HASÇELİK